Pages Navigation Menu

Lokale meninger, globale ytringer

Medvirkningsmøte 2 med Jer...

I kveld ble det andre medvirkningsmøtet med Jernbaneve…

Bro eller ferge?

Spørsmålet om bro eller ferge har versert i Horten i…

Folkemøte om prøveboring

I kveld ble det avholdt folkemøte i kommunestyresalen …

Egoistiske foreldre?

Skrevet av den 07.09.2011 | 65 kommentarer | 16 930 visninger

I dag er det ikke uvanlig at barn legger seg senere enn hva som var normen på 70- og 80-tallet, mye fordi vi som foreldre har fått en helt annen arbeidssituasjon enn hva som var vanlig den gangen, men også fordi man som foreldre ønsker å være vellykket. Nå, 30 år senere holder vi ungene oppe mellom 1-2 timer lenger enn hva som var vanlig.

Hvorfor? Selvfølgelig fordi man ønsker å få tid sammen med barnet sitt, slik hverdagen er i dag, med hektisk aktivitet hele dagen, man starter tidlig og får ikke hentet barnet før sent. Men man glemmer kanskje at selv om vår arbeidssituasjon har blitt mer hektisk, så har ikke barnas behov blitt endret, de trenger fremdeles den søvnen de kan få.

Søvnspesialisten Karin Naphaug – med spesialkompetanse på barn og unge driver kurs som omhandler akkurat dette. Når man som foreldre holder barna sine oppe lenger for å tilfredsstille sin egen egoisme, så fører dette gjerne til at barna blir overtrøtte, de får kortere lunte, sovevansker og gjerne konsentrasjonsvansker som da igjen ofte leder til konflikter.

Men hva er egentlig korrekt? I følge Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer så bør barn under tre år legge seg mellom 18.30 og 19.00, frem til skolealder bør de legges mellom 19.00 og 19.30 mens ved skolealder så er det optimalt at man da er i seng før klokken er 20.00. For foreldre som da gjerne jobber turnus, eller kommer sent hjem så kan det da føles vondt å måtte følge et slikt regime.

Vi har forsøkt litt forskjellig og funnet at om ikke vår treåring er i seng innen 19.00 så er han et troll, han har behov for mye søvn – ja, det er kjipt og bare få noen timer med ham i hverdagen, men til gjengjeld så prøver vi å gjøre litt mer ut av helgene. Mange foreldre vil nok gå helt i vranglås bare ved tanken om å legge barna så tidlig, da får de jo ikke noe særlig tid med ungene sine.

Selvsagt, man må jo se an sitt barn, alle barn har ikke de samme behovene – og ser man nedover i Europa så har man gjerne et litt annet søvnmønster enn hva vi er vant med her i landet. Men der er det heller ikke uvanlig med døgnåpne barnehager, slik at man gjerne tar ut ungene noen timer på ettermiddagen, spiser middag, finner på noe, før de sover i barnehagen.

Er det virkelig et slikt samfunn vi ønsker? Er det ikke da bedre at vi heller gir vår fulle oppmerksomhet til barna de få timene de er våkne fremfor å bruke tiden på å ergre oss over at vi ikke har mer tid til rådighet? Alternativet er uansett skremmende. Med tanke på at det per dags dato ikke foreligger noen makstid eller regler mot døgnåpne barnehager, kan resultatet bli dunkelt og med bortfallet av kontantstøtten kan det også bli enda vanskeligere for foreldre å få nok tid.

Nei da lar jeg heller min kjære sønn få den søvnen han trenger, så kan jeg bruke de ekstra timene jeg har til rådighet med å få unna husarbeid, gjøremål og andre ting slik at når helgen da kommer kan både mor, far og sønn kose seg med god samvittighet. Ikke en optimal situasjon, nei, jeg skulle gjerne hatt mer tid – men slik er det dessverre ikke rom for i dagens samfunn.

Jeg har forøvrig tatt en liten vri, og skrevet ett innlegg rundt hvordan barn opplever foreldrenes tidsbruk – selvfølgelig satt på spissen, men jeg håper at det kanskje kan få deg til å tenke litt ekstra – innlegget finner du her: En dag i barnehagen.

Ikke vær egoistisk, la barnet få den søvnen det trenger.

Anbefalte lenker
Aktivitet
 • Mine barn er heldigvis i seng kl 1800 (under ett år) og klokken 1900 (3 år). Det har bare vært naturlig å tenke at de skal legge seg da. De er jo trøtte og slitne. Har aldri falt meg inn å holde dem oppe lengre bare for å få mer tid med dem. Jeg tok avgjørelsen med å gå ned til 60% stilling for å få mer tid. Det svir i lommeboka, men penger kan jeg tjene senere. Denne tiden med barna får jeg aldri igjen.

 • Mamma

  Hei alle! Jeg er enig i mye av det som skrives, men blir også litt provosert av noe….. Hos oss har vi alltid hatt ett motto: VÆR DER for barna! Kvalitetstid kan være så mangt, men vi har alltid lagt til rette for barna – ikke oss selv. Jeg har vært mamma i 21 år nå, så jeg føler jeg vet hva jeg snakker om. Yngstemann er nå teenage, og tiden/behovet man er sammen med barna forandrer seg med alderen – til barna! Har jobbet 60 – 80% i alle år, om to år når yngstemann er ferdig med ungdomsskolen skal jeg begynne å jobbe 100%. Har flott jobb, men karriere betyr så lite i forhold til ungene mine! Og alt dette stresset med sovetid for barna……forstår at vi har vært heldige! Har aldri vært noe tema, barn er så forskjellige og har forskjellige behov, men en god natt søvn gjør bare godt! CARPE DIEM, vær der for barna deres – ikke hør på alle ‘forstå-seg-på-ere’ som tror de har fasitsvar på alt! Nyt hverdagen!

 • Starmelt

  trykka på feil knapp først her.
  Helt satt på spissen har vi alle valg om hvor vi vil bo.
  Velger du å bo i for eksempel Oslo, ja så MÅ de fleste av oss ha to jobber +.
  Velger man å flytte «på landet» kan man kanskje klare seg med 1 inntekt og samtidig ha et like godt familieliv.
  Alt handler om valg, valg, valg.

  Jeg valgte familie, flytta på «landet». Vi klarer oss med 1 inntekt og har lagt litt mer penger i bil slik at vi med tid og stunder kan reise og besøke familie og venner.

  Valg, valg, valg!

 • Nina

  Og det er sikkert mange som liker å få ungene sine kjapt i seng for å få alenetid på kvelden – det er enda mer trist. 

  Jeg har alltid hatt mye tid med sønnen min, alkevel har behovet hans for søvn vært grunn til at jeg ikke legger han for tidlig, da blir det nemlig morgning mye før vi trenger å stå opp – og den tiden får vi ikke brukt godt sammen som tidlen på ettermidagen. 

  Sønnen min er snart 8 år og er i seng helst til halv 9 og må opp igjen halv 8 🙂

 • mmd

  I alle år har jeg forsøkt å få 11-åringen til å legge seg «etter anbefalingene», med han trenger rett og slett lite søvn! Sluttet å sove på dagtid da han var to år.  Nå går han i sjetteklasse, legger seg kl 2130 i ukedagene og 2200 i helgene, og enda er han våken opp mot en time etter leggetid. Nå ser jeg at fireåringen er samme type, ingen hensikt å legge ham tidligere tidligst kl 2000. Begge to våkner av seg selv kl 0630-0700 om morgen, helg og ukedag.

  Jeg synes det er egoistisk når foreldrene tvinger barna til å ligge våken i senga i timesvis.

 • mmd

  Det er ikke alle som kan velge hvor vi bor, noen steder er det veldig dyrt. Vi må nesten bo i nærheten av der faren til det eldste barnet bor. Andre bor der de bor av andre årsaker, f.eks. familiebånd, spesialiserte utdannelser osv.

  Det er veldig dyr ti byen vår. Selv vårt svært enkle hus uten særlig mye nytt og fancy innhold, krever at vi jobber fullt begge to.

  Jeg har ikke noe stort ønske om å se Fiji, men jeg ønsker at familien min skla ha et godt liv der alle har det de trenger og alle kan delta på ting de har lyst til. Noenlunde OK økonomi sparer en for mange bekymringer.

 • annonym

  Blir litt opgitt av alt dette bør og ikke bør gjøre. Mine barn er ikke like dine/deres barn, barn er invudelle mennesker med forskjellig behov. En god barneoppdragelse har ikke noe fasit det er noe man må ta med tiden og sunn fornuft. Foreldre skal være der for barna sine, lytte og lære deres behov. Jeg har selv 2 barn (2 år og 4 månder) og vet at faste rutiner skaper tryghet. Mine barn kommer altid først, jeg ser på deres behov og plannlegger livet vårt etter det. Det første leveåret til min 2 åring hadde vi ingen regler for legge tid p.g.a amming og tilkejnning. Men vi hadde faste måltider, bade/steletid på kvelden og lesestund. Fritid til oss var ikke prioritert fordi vi mente det ikke var viktig akkurat da. Vi fikk en sove pause/kaffe pause når barnet sov det var nok det. Ikke før 2 åring var 1 begynte vi med fast leggetid og for oss ble det  en time på dagtid og kl 8 på kvelden, da sover hun til 7-8 tiden neste dag og det gjør hun enda. Barnehage tok vi også som det kom, det var ikke før i sommer at vi så at behovet for kontakt med andre barn var tilstede så da søkte vi på barnehage og hun går nå 3 dager i uken, 3 dager fordi jeg mener at hun er for liten for full tid og da for hun en langhelg hjemme. Da blir barnehagetiden noe hun kan glede seg til. Vi vet at hun står opp maks kl 8 så hun begynner barnehage kl 9, vi spiser middag kl 5 så jeg henter henne kl 4 altså null stress og helt tilrettelagt hennes behov.
   Fritid til mor og far er jo også veldig viktig så barnevakt en gang i blant er bare sunt for alle og man er ikke dårlige foreldre av den grunn. Jeg mener at litt vekke fra mamma og pappa tid hos tante o.l er bare sunt for barnet. Men i det første halve leveåret ihvertfall skjer ikke det hoss oss, det klarer jeg ikke og etter dette savner jeg barnet mitt etter 1 time så lange pauser blir det ikke.
  Men dette er oss jeg har fullforståelse for at andre ikke gjør det samme eller tenker, mener og kan gjøre det på denne måten. Selomm vi ikke er avhengig av 2 inntekter og har klart å legge opp en stress fri hverdag så er det ikke sånn for alle. Det samfunnet vi lever i dag er ikke tilrettelagt for det og jeg ser meg heldig som har så mye tid med mine og alikavel god råd. Familie er et puslespill i endreing hele tiden og jeg mener at folk må for all del lese, lytte og spør om råd men ikke bruk det som en fasit. Fin deres egen rytme, lytt til barna og legg opp hverdagen slik dere mener er best. Tross alt det er dere som kjenner barnet/barna og familiens behov best. Ikke hør på mennesker som kommer med pekefingeren og fy fy komentarer. Så lenge man gjør sitt beste og er der for sine så gjør man ikke noe galt. Det viktigste en mor og far kan gjøre for sine barn er å vise at de bryr seg og er glad i barnet og det kan gjøres på mange måter.

 • Pernille88

  hva er du for en mann som tar alle foreldre under en kam? skam deg! mange flinke foreldre der ute!

 • Pernille88

  så perfekte dere er,skriv dere inn på perfekt lista. 

 • Hilde

  Dere tror kanskje at dere gjør det beste for barnet deres, men det er som sagt flere sider av en sak. Det er også noe som heter «biologisk klokke» som bl.a blir styrt av div. hormoner etc relatert til dag/natt rytme. Den balansen er veldig fininnstillt og sårbar. Det kan jo være at dere nå går på tvers av den ved å legge/stå opp sent og det er definitivt ikke bra for vekst og utvikling hos barnet!! En annen ting er at dere gjør egentlig barnet en gedigen»bjørnetjeneste». Før eller siden, som regel når barnet begynner på skolen, så må barnet inn i «normal rytme». Dersom barnet da har lagt seg til en vane med å legges/stå opp så sent, tror jeg det blir kjempetøft for dere og barnet å snu dette. En annen side, som andre har påpekt, er at dette funker kanskje for dere nå, men bare vent til dere får flere barn. Da blir det nok en annen lyd i pipa…

 • Ingrid Solaris

  Barna er forskellige og noen trenger mer sovn enn andre. Mine barn likte aldri å legge seg tidlig. Vi har prøvde alt mulig. Minst jente (2 år) sover kl 21.00 til 21:30 hver kveld og sover til 9.00. Hun sover 2 timer i bhg også, så hun får nok sovning. Hun er ikke trøtt og leker og synger helt til kl.21:00. Hvis hun er trøtt før kl.21:00, kommer hun til meg, sitter på armene mine og sover som en engel.
  Ikke finnes ingen perfekt oppskrift om hvor mye hver enkelt menneske eller barn trenger å sove. Kroppen våres er vår best venn og signaler kommer når er tiden for å hvile oss, spiser, osv.

 • B.c

  alle barn er forskjellige d er helt riktig, men eg e av den oppfatningen at man skal følge annbefalingene for antall timer søvn,og ikkje kl slett, hvis man ikkje må opp grytidlig og barnet sover til lengre enn 6-7 om morningen så ser eg ikkje noe problem i å legge barnet til feks 20:00 .. Jeg er ikkje mor selv, men stemor, og når barnet er hos meg og far, så legger vi henne kl 19:00 og hun sover to timer på dagen (hun er snart 2 år) dette går som regel veldig fint og barnet sovner kjapt, og sover til 9-9:30, bortsett fra de dagene hun skal i bhg. men sånn er d ikkje når hun er hos mor, uregelmessig leggetider og hun våkner gjerne grytidlig, selvom hun ikkje er uthvilt, og mor skjønner ikkje hvorfor hun sover så lenge når hun er hos oss, det er ene og alene fordi vi har vært veldig påpasselig med skikkelige rutiner på søvn og mat tider. og de gangene d har hendt at av ulike grunner at hun ikkje har vært hos oss på en stund så er hun grinete,trøtt, og d tar litt lenger tid å komme inn igjen i sove rutinene. så poenget mitt er vel egentlig at så lenge man er flink med å holde faste tider for legging og det fungerer både for foreldre å barn så er d jo d som er viktigst?!!??!! . 

 • Så fint for deg. Personlig er jeg sikker på at mange barn kan få mere samvær med skift arbeidende foreldre. Verden er ikke svart hvit, for noen ville døgn åpene barnehager være bra både for barn og foreldre. 
  Det er ikke sånn at mennesker som tar skift arbeid altid har så mye valg når de leter etter jobb. Så ender man opp uten jobb på feil tidspunkt.. hva gjør man da? gå på sosialen? eller jobbe skift? Hva tror du er best for barnet?

 • Smm

  Hei og takk for positiv tilbakemelding:-)

  Dette innlegget har engasjert mange, og det er bra, en tankevekker for noen, andre er blitt provosert.

  Du understreket det selv, det er retningsgivende, som alt annet, ingen regel uten unntak.
  Til de som kommenterer, del erfaringer, ikke hakk, vi har forskjellig bakgrunn men vi ønsker det samme for våre barn, en kommende generasjon av ansvarsbevisste mennesker som tar over etter oss.

  Til unge foreldre i dag, hva vil du at ditt barn skal bli? Legg grunnlaget, du bestemmer.
  Til den som skrev at «hvorfor få barn om en ikke har tid?»
  Det ligger nedarvet i våre gener å reprodusere oss selv, vi ønsker oss alle en A4 familie,men livet oppfører seg ikke som man ønsker.
  Til dere som har oppnådd dette, vær takknemlig, halvparten av Norges befolknig må forholde seg til dine, mine våre barn.

 • Jeg vet ikke om du la merke til spørsmålstegnet som sto etter tittelen, men innlegget var ment for å få folk til å engasjere seg, komme med innspill, sine egne tanker og sette seg inn i andres vinklinger på en hektisk hverdag. Og det er akkurat det folk har gjort også, kommentarfeltet florerer av gode tanker, fantastiske familier og alle slags variasjoner på løsninger som fungerer for den familien.

  Med andre ord, jeg oppnådde det jeg ønsket, å skape et engasjement rundt emnet; og om du tenker litt – har ikke alt av engasjement som er vist her så langt bevist nøyaktig det motsatte av hva tittelen støter deg med? Jo, nettopp, at våre barn har foreldre som gjør sitt ytterste for at de skal ha det alldeles strålende.

 • Laila

  Jeg er ganske uenig i denne artikkelen! Synes altfor mange foreldre lar barna sove på dagen/legge seg tidlig for å slippe arbeidet med dem. Er enig i at det ikke er bra å legge dem sent, men det er heller ikke bedre å legge dem for tidlig!