Pages Navigation Menu

Lokale meninger, globale ytringer

Bakkenteigen-alternativet e...

Jernbanen må selvfølgelig til Horten; det er vi alle …

Den fortapte generasjonen

Det er spesielt å se på de unge menneskene som i dag …

Blåmandag

Etter en særdeles dyr helg hvor både gressklipperen o…

Hvorfor feirer vi jul?

Skrevet av den 14.12.2011 | 43 kommentarer | 6 677 visninger

Det har versert flere saker i media de siste dagene som jeg også kommenterte i et tidligere innlegg. Disse sakene har til felles at de omkranser julefeiringen og religion. Tilsynelatende er det mange forskjellige meninger rundt hvorfor julen feires og hvor julefeiringen faktisk kommer fra. Her blir det da slengt ut mange bemerkninger fra begge leire, men hva er egentlig fakta?

I Norge kan vi spore julefeiring tilbake til 900-tallet hvor man da har de første nedtegningene av begrepet jul. Skalden Torbjørn Hornkløve diktet da «Haraldskvadet» for Harald Hårfagre. Her skrives det da at man skal «drikke julen inn». Dette var da en feiring som skjedde på slutten av et år, for å feire at høstingen av mat var over – nedslaktingen til en buskap man kunne fø over vinteren var gjennomført – nå skulle det festes.

Ser man så samtidig flere tusen år tilbake, til gamle Egypt – hadde de for vane å tilbe solguden. Denne feiringen var lagt til (for oss nå – 25. desember). Dette var en skikk som ble holdt ved like igjennom årtusener, og trolig brakt videre av romerne. Når man da på kirkemøtet i 325 skulle legge til grunn for den kristne tro, og enes om hvor religionen skulle fare – var det da også denne datoen man til slutt falt ned på som fødselsdagen til Jesus.

Historikerne har enda til gode å enes om en dato, men at han ble født i desember er lite trolig. Personen Jesus ble mest sannsynlig født mellom mars og juli, i alle fall ser det ut til at de fleste historikere faller ned på dette tidsrommet. Den gangen hadde man selvfølgelig ikke noe konkrete tall å forholde seg til, slik at da valgte man trolig 25. desember for å enklere skape en bro mellom den hedenske (egypt/romeriket) og kristne tro.

Når da kristendommen i Norge fikk ordentlig fotfeste i 1030 begynte man da å omgjøre elementer på den norrønne julefeiringen. Sakte men sikkert ble det julefeiringen omgjort fra vintersolverv – som man da kalte det – til å være en kristen høytid. Fra 1537 når den evangelisk-lutherske kristendommen ble statsreligion her i landet, var det allerede da en kristen høytid.

Man fikk over tid innført kristne elementer som juletre, adventskalender, adventskrans og ikke minst adventsstjerne.

«Nisse» av Hans Gude

Som en artig kuriositet kan man også nevne at i tidsepoken mellom 1030 – 1270 var man pålagt å brygge øl til julefeiringen. Det å drikke julen inn, som var vanlig i den norrønne julefeiringen var altså noe som kirken påla enhver i mange, mange år. Det å tenne adventslys, eller mer korrekt – å tenne lys i økende mengde – stammer faktisk fra jødedommen igjennom høytiden hanukká.

Det var først på 1800-tallet at vi fikk julefeiringen som vi kjenner den i dag. Her ble da julenissen introdusert, juletre ble hogget og tatt med inn i stuen og julegaver begynte å se sin form. Julemåltidet med fet mat og godt øl har derimot holdt seg mer eller mindre likt siden 900-tallet. Riktignok har man referanser til julenissen tilbake til 1700-tallet og juletre til 1500-tallet, men slik som vi kjenner det i Norge, var det først på 1800-tallet at dette fikk fotfeste.

Før vi går videre her nå, så skal vi summere opp litt – her har vi da en norrøn skikk som går tilbake til i det minste 900-tallet (trolig enda eldre), vi har en egyptisk/romersk skikk som går mange tusen år tilbake og vi har elementer av jødedommen. Med andre ord er det jo faktisk et stort mangfold som har ført til at vi har den julefeiringen vi har i dag.

Så begynner vi da å komme mot vår egen tid; vi er i dag god kjente med julenissen, juletrær, julegaver, festmåltider og den kristne symbolikken. Dette er en lang tradisjon i Norge. Utover 80-tallet ble det påtrykk for å innlemme et eget fag for de som ikke ville ha kristendom på skolen, noe som jo har fått et sterkere fotfeste nå 30 år senere.

Det ropes ut fra mange ulike samfunnsgrupperinger om at vi må innlemme alle i julefeiringen. Det har vel aldri vært noen som har vært holdt utenfor. Ønsker man å delta, så gjør man det. Jeg går da ikke ut og proklamerer at muslimer må omgjøre sine høytider fordi jeg ønsker å delta i disse. Vil jeg delta, så får jeg jo også pent føye meg etter hvordan de feirer sine høytider. Og slik skal det også være.

Julefeiringen var opprinnelig ikke en kristen feiring i Norge, men etter så mange år vil jeg påstå at man ikke finner noe som er så kristent som akkurat det. Vi bør holde på disse tradisjonene, og ikke leve i den illusjonen om at vi kan klare å oppnå en verden uten religion. Religion vil alltid være der, enten man vil eller ikke.

«Visunden» – Snorre Sturlason

Er jeg praktiserende kristen? Nei, så langt der i fra. Jeg har egentlig ikke noe forhold til noen religion, men når det kommer til julefeiring, ja da føler jeg en større tilhørighet mot det verdigrunnlaget som ligger i en kristen julefeiring sett opp mot andre religioner. Hvorfor? Jo fordi det rett og slett er det jeg har vokst opp med, det er der minnene mine sitter – det er en del av personen meg.

Blir jeg oppgitt og irritert når jeg ser saker i media hvor man på død og liv skal rive ned det som har vært med på å forme landet? Ja visst blir jeg det. Hvor mange andre land finner du som gjerne forkaster sin egen identitet for å bedre passe de som kommer dit? Ingen så vidt jeg er klar over. Misforstå meg rett, det er også slik det bør være.

Vi har alle vår identitet uten at det behøver å skape noen skiller. Landet vårt har et mangfold som mange andre land bare kan drømme om. Her lever kristne, muslimer, jøder og ateister side om side, uten at man har borgerkrig av den grunn. Jeg ser heller ikke at det er grupperinger som i media gjerne omtales som ekstremister er de som skriker høyest om å rive ned våre tradisjoner.

Nei, det er heller oss nordmenn som gjør det.

Man må ikke glemme at Kirken i Norge, til tross for litt grumsete fortid, har vært en av de mest aksepterende kirkene i verden. Vi hadde fra tidlig av fri religion, noe som også ble nedfelt i grunnloven når den var på plass i 1814. Hvor det ble skrevet: «Alle Indvaanere af Riget have fri Religionsøvelse. Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende sig til den, ere forpligtede til at opdrage deres Børn i samme.»

Etter snart 1.000 år med kristen julefeiring vil jeg påstå at dette er noe som rører ved hjerteroten til mange nordmenn. At man ønsker å feire jul fri for kristendom kan jeg akseptere, men da bør også du akseptere at jeg, og mange andre, ønsker å ta vare på de tradisjoner som er kommet oss til gode etter alle disse årene.

Jeg ønsker å være litt hedensk og meske meg med god mat, jeg har ingen problemer med å omfavne min indre jøde og tenne adventslysene, ei heller har jeg problemer med å dra frem de kristne verdier jeg fikk i min barndom når det kommer til juleevangeliet og dra på en kirkekonsert, rett og slett fordi det er en kombinasjon av dette som for meg er tradisjon, som for meg er jul.

Úti vill jól drekka, Ef skal einn ráða, Fylkir enn framlyndi ok Freys leik heyja.

Anbefalte lenker
Aktivitet
 • Bra blogg! 

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg  

 • Hei.
  Fint artikkel. Men du tar feil med å skrive at det ble innført kristne elementer og skriver du juletre julekransen mm. Juletre er symols for evig grønt og ble brukt også i før kristen tider. Julekrans er også gammelt tradisjon. Det er at kyrken har prøvd å gi ny menning til de eksisterende symboler, jeg.

 • Jeg skriver riktignok at man har referanser til juletre tilbake til 1500-tallet (utenfor kristendommen), da i referanser til Tyskland. Jeg ser at jeg nok kunne vært klarere på akkurat dette 🙂

 • Takk for det! 🙂

 • Maryam

  Jeg liker det du skriver her og det sier jeg som muslim =)

 • Takker så meget for det! 🙂

 • Opprinnelig feiret man jul på et vis, men senere har kristne, muslimer, andre, feiret denne tiden på deres vis, om det er religiøst eller ei.
  Julen tilhører barna, så alle religioner og andre feirer en fest for barna og på nyttårsaften er det å ønske det nye året velkommen! God jul til alle og et godt nytt år!

 • Fin blogg!

 • Tom

  Bra dette. Julenissen slik som du nevner det stemmer nok. Men i det norrøne dukker Odin opp som den første julenisse, da han dro over himmelen på bukkene sine og delte ut gaver.

 • Julenissen som vi kjenner den er en sammensmelting fra norrøntid (fjøsnisse), julemann (slutten av 1800-tallet) og den kommersielle julenissen som vi kjenner i dag fra amerika. «Vår» nisse har da elementer fra alle disse 3 kreasjonene. Norge opererer da med 2 forskjellige nisser, vi har da de originale nissene (fjøsnissene) og julenissen.

 • Takk for det!

 • Ja, julefeiringen i dag bør nå uansett plassere barna som midtpunkt og i større grad handle om samhold og familie. Gaver er noe man heller kan plassere i andre rekke. Det er ikke det som betyr mest, men heller den tiden man har sammen.

  God jul til deg óg!

 • Barneskolelærer

  Gjør oppmerksom på at det ikke stemmer helt at Grunnloven nedfeller religionsfrihet. Paragraf 2 nektet jøder adgang til riket, noe bl.a. Henrik Wergeland kjempet for å få opphevet.

 • Du har helt rett i det; takk for bidraget! 🙂

 • Anonym

  I religionshistorisk perspektiv ga den norske grunnloven faktisk en veldig høy grad av religionsfrihet for befolkningen, til tross for paragrafen rundt jøder og jesuitter. Det hadde lenge vært dårlige kår for alt annet en lutheranere her til lands før 1814, grunnloven ga disse gruppene beskyttelse. Så jeg mener bestemt man kan si at grunnloven ga religionsfrihet, om enn med modifikasjoner. Og som sagt, i historisk perspektiv var den norske grunnloven tidlig ute med å gi religionsfrihet.

  (Og jødeparagrafen er jo tatt bort nå, så dagens realitet er at grunnloven gir komplett religionsfrihet).

 • Du skriver «Hvor mange andre land finner du som gjerne forkaster sin egen identitet for å bedre passe de som kommer dit». Jeg er ikke kristen, og mener jeg gjennom tradisjon har like stor rett til å feire jul som alle andre. Jeg kan ikke se at man i samband med jula søker å forkaste våres identitet for å bedre passe de som kommer hit. Eksempel? Jeg vil at skolene skal forholde seg til dommen Norge har mot seg å følge retningeslinjene som nå ligger på Utdanningsdirektoratet sine sider. Dette har ikke noe med innvandrere å gjøre, men mitt ønske om at mine barn skal slippe å føle press på å be til de er gammel nok til å forstå. 
  Jeg ser at mange sider ved jula er klart ikke religiøse, og avtegning av f eks nisser har vært uakseptabelt i min vestlandsfamilie et par generasjoner tilbake, innenfor statskirka. Kjell Aukrust skriver at når han hadde tegninger av nisser i avisene før jul sa folk opp abonnementet i protest. 
  Så vil jeg vel si at det ikke akkurat er konsesus om at juletreet er en kristen skikk, ihvertfall Wikipedia norsk bokmål skriver «Etter all sannsynlighet har også juletreet hedensk opprinnelse».

 • Johan Olsen

  jøde er ingen relgion, det er en rase

 • Jorian

  Julekransen blev uppfunnen av den tyske lutheranske pedagogen Johann Hinrich Wichern (1808-1881). Det är ingen gammal tradition. 

 • Anonym

  Tradisjon kan føre til at man overser viktige hendelser, at man gjør noe galt til noe man mener er riktig, bare fordi våre forfedre, eller alle andre gjorde/gjør det. Viktig å tenke selv. Tenk litt over uttalelsen i Kolosserne 2:8.

 • Anonym

  Er vel motsatt, faktisk

 • Bjørn

  Hvorfor er det ingen som klarer å endre tidsregninga fra da Jesus var født…om ingen tror. Det burde jo det være en smal sak å endre denne historien.(ny bibel)..alt som du hører om, kan du kopiere utvide eller legge til å gjøre det om til en tradisjon.. Fantasi har vel alle som lever ..Vikinger og andre tidsaldre hadde det samme…de lagde skrøner å fortalte dem videre til sine barn som skrev det ned banka dem inn i stein etc. som sannheter..osv.osv. alt er jo bare en tidsregning fra vår generasjon om fortolkninger av funn som kan være hva som helst….ingen av oss levde da..for hundre eller tusener av år siden …. De som tolker historien er en liten gruppe mennesker som forteller resten av verden hva dem tror er riktig historier. Men om de ikke klarer å finne ut om Jesus var født i des. eller juli så er det fordi ingen kan bekrefte det, så da bruker vi 24 des. å feirer hans fødselsdag i Norge. En virkelighet kan føles som en drøm og en drøm kan føles som en virkelighet.  God Jul  

 • Bare meg

  Bra innlegg 🙂

  Nå er ikke husstanden min så religiøst anlagt, så her i huset feirer vi familien i julehøytiden. Julen har for oss blitt en koselig tid hvor man kan ta seg tid til å tenke på hverandre, besøke de man sjelden tar seg tid til å besøke ellers og kose seg sammen med barna. Et pusterom i en ellers travel hverdag. Skulle bare ønske det var flere fridager å nyte i år…. Trist å måtte jobbe seg gjennom jula, når man egentlig ville vært hjemme sammen med barna og gjøre «julete» ting… 😉

 • Anonym

  Bortsett fra at regenten ikke har religionsfrihet, setter §2 i grunnloven en ganske bemerkelsesverdig begrensning av religionsfriheten, ved at den pålegger foreldre som bekjenner seg til den lutherske lære å oppdra barna i den samme. En grunnlovsfestet plikt!
  Det er spesielt …

 • xp

  Julenissen røde og hvite drakt og utseende generelt kommer vel i stor grad fra Coca Cola…

 • xp

  Litt mer om opprinnelsen til ordet Jul og feiringen rundt dette:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Yule

 • Bra innlegg, og flott at jeg fant den på vg.no!

 • Reidar Barstad

  I motsetning til flertallet av nordmenn, så er jeg personlig kristen og vet utmerket godt at julen ikke er en kristen tradisjon. Jeg skulle ønske at kristendommen ble tatt ut av denne hedenske høytiden, og ikke fusjonert med okkult hedenskap av den katolske kirken som jeg overhodet ikke aksepterer som kristen.
   
  Når det gjelder juletreet, er det grunn til å vurdere om ikke det er en eldgammel tradisjon fordi det er omtalt i Bibelen.
   
  Jeremiah, chapter 10: 1 Hear ye the word which the LORD speaketh unto you, O house of Israel: 2 Thus saith the LORD, Learn not the way of the heathen, and be not dismayed at the signs of heaven; for the heathen are dismayed at them. 3 For the customs of the people [are] vain: for [on…e] cutteth a tree out of the forest, the work of the hands of the workman, with the axe. 4 They deck it with silver and with gold; they fasten it with nails and with hammers, that it move not. 5 They [are] upright as the palm tree, but speak not: they must needs be borne, because they cannot go. Be not afraid of them; for they cannot do evil, neither also [is it] in them to do good.

 • isfjord

  «kristne elementer som juletre…»??

 • Som Reidar Barstad kommenterer under her, opprinnelsen har vært diskutert opp og ned i mente i århundrer, siden man har de første spor av «nyere» tid til 1500-tallet i et kristent Tyskland, har jeg da plassert dette som en «kristen tradisjon».

 • isfjord

  fjerner du bare innlegg istedet for å gi en begrunnelse, eller henvise til tidligere svar?

 • Jeg har ikke fjernet noe som helst, og jeg har svart deg, se nedenfor.

 • isfjord

  beklager innlegg nr. 2, jeg var for rask der.

 • Ikke noe problem, jeg har ikke for vane å fjerne innlegg, man skal være rimelig langt ute på kanten før jeg i det hele tatt vurderer å fjerne noe som helst, jeg skriver mine meninger, jeg står for det jeg skriver; og da må jeg også være forberedt på at ikke alle er like enige 🙂

 • Anonym

  Det er vesentlig forskjell på «budskap» og «buskap». Er forøvrig enig med store deler av budskapet ditt 😉

 • Hehe, en liten artighet som hadde sneket seg inn. Fikset dette; og takk for budskapet, er ikke alltid at buskapen klarer å holde seg innenfor det budskapet de er til for å fremme!

 • Opprinnelsen er det mange tanker om, og det kan være vanskelig å stadfeste noe som går så langt tilbake i tid. Men interessant at det kan trekkes paralleller med den teksten du har trukket frem. Samtidig hører man først om juletrær i Tyskland på 1500-tallet, mens det ble introdusert i norden (Norge/Danmark) på 1800-tallet, da faktisk som et kristent symbol for å symbolisere livets tre.

 • Takk for det!

 • Takk for det! Og helt enig, julefeiringen er for meg et samlingspunkt for barn og voksne, og feires deretter 🙂

 • Anonym

  Når §2 ble sett på som et religiøst frislipp av mange politikere på den tiden grunnloven ble skrevet, syns jeg det ikke er spesielt at det ble innlemmet et uttrykk for et ønske om å konservere den eksisterende religion. Mer spesielt at man ikke har fjernet det, men nå er det jo mengder med utdaterte lover som ikke er i bruk.

 • Anonym

  Nå er jo fvt og evt (før og etter vår tidsregning) i bruk i stede for f.Kr og e.Kr så vi er på riktig vei!

 • Anonym

  ikke ønske – grunnlovsfestet plikt!

 • Anonym

  Ja, det var et ønske (blant politikerene) om å beholde religionen, så det ble en grunnlovsfestet plikt. Som jeg sa.

 • Anonym

  Beklager, jeg leste » at det ble innlemmet et uttrykk for et ønske om å konservere den eksisterende religion» Så ikke at du skrev noe em grunnlovsfestet plikt, trodde det var jeg som skrev det 😀
  At det ikke er spesielt når det er sagt at det skal være religionsfrihet er jeg uenig i.