Pages Navigation Menu

Lokale meninger, globale ytringer

Medvirkningsmøte 2 med Jer...

I kveld ble det andre medvirkningsmøtet med Jernbaneve…

Bro eller ferge?

Spørsmålet om bro eller ferge har versert i Horten i…

Folkemøte om prøveboring

I kveld ble det avholdt folkemøte i kommunestyresalen …

ACN – når hjernebarken tar ferie

Skrevet av den 03.06.2012 | 8 kommentarer | 1 173 visninger

ACN er et typisk konsept for nettverksmarkedsføring og har i Norge vært aktivt siden 2001. Nå skal det også poengteres at slike bedrifter har alle muligheter for å tjene penger og på lik linje med Tupperware, Herbalife og Perfect Home er ACN fullt og helt lovlig her i Norge. ACN er da et typisk multi-level-marketing firma (MLM) og baserer seg på en liten håndfull produkter/tjenester.

Etter at jeg la merke til at noen bekjente av meg hadde blitt med på dette, fattet jeg interessen for å se hva dette egentlig var for noe – og om produktene/tjenestene som ble tilbudt egentlig hadde noe for seg. Det tok da ikke lang tid å finne ut at de tilbød fastlinje/telefon over ISDN, de hadde avtale med OneCall for mobiltelefoni og med Norges Energi for strøm. Samt en videotelefon som tydeligvis var rett rundt hjørnet allerede i 2003.

Blir man da med i ACN så får man muligheten til å selge disse produktene/tjenestene, og tjener noen skarve prosenter når du da klarer å prakke disse pakkene på intetanende venner og bekjente. Selvfølgelig, forretningsmodellen er jo ikke dum – og vil jo fungere fint om du kan tilby produkter/tjenester som folk er interessert i – og du selv befinner deg høyt oppe i denne «pyramiden».

For det er jo også slik at du tjener jo på de salgene du selv gjør, men i tillegg – der du tjener langt bedre, er på å rekruttere andre personer til å bli salgsledd under deg. Opp til 7 ledd kan du ha under deg, og det er først da vi snakker om gode inntekter siden du da også får provisjoner basert på de salgene og bruken de klarer å generere. Igjen, en god forretningsmodell om du selv befinner deg høyt oppe.

Problemene kommer ved at når det gjelder akkurat disse tjenestene, og da spesielt innenfor mobiltelefoni så har man sjelden særlig lojale kunder. Det varierer ofte hvem som er billigst og ditt eget bruksmønster endres gjerne slik at den tilbyderen som var bra for noen måneder siden trolig allerede er gått ut på dato. Derfor blir det særdeles vanskelig å opprettholde denne 7-leddsrekken og inntektene faller fra.

På strøm faller man jo litt bedre, Norges Energi har vist seg å være robuste når det kommer til pris – men da burde man ha vært tidligere ute. Med så mange aktører på det norske markedet kan det være problematisk og vanskelig for deg som nystartet ACN-representant og klare å tjene noe særlig. Her vil da ACN bedyre at man må jobbe hardt og lenge for å bygge seg opp – selvfølgelig, slik er det med alle bedrifter – men hvorfor da ikke heller gå for noe som er lettere å selge – eventuelt starte en Franchise-butikk?

Så har man internett-tilkoblingen da, her tilbyr de ISDN. For det første er jo ISDN en utdødd teknologi, for det andre så selger de den dyrere enn hva du som ordinær kunde kan få til selv ved å kontakte Telenor. Prisene er da hentet ut fra deres siste prislister og lyder som følger. Analog linje er da 154,- i måneden mens ISDN er 234,- ser vi da hos Telenor finner vi da de samme prisene bare med 140,- for analog og 205,- for ISDN. Ikke bare er teknologien nær sagt død, men du må jammen meg også betale overpris.

Da kommer vi jo til videotelefonen de har påstått skal komme siden 2003. Ikke bare er den fremdeles ikke tilgjengelig her i Norge, men det finnes jo andre løsninger som også er gratis. Skype kan installeres på nær sagt alle maskiner, mobile enheter – ja sågar på en rekke TVer. Du kan da sitte på den internettlinjen du har, og snakke med hverandre over en stabil og verdensledende videoplattform. Hva skal du da med ACN sin (ikke-eksisterende) løsning?

Med andre ord, de har produkter som du kan lett skaffe selv – og du vil trolig få langt bedre priser og avtaler enn hva de kan tilby. Når de attpåtil får seg til å legge inn i sine avtaler at du er bundet i 12 måneder for tjenester du kan få på løpende månedsavtaler selv, ja da sier det alt om hva de ønsker å oppnå. De vil da ha mennesker som lar seg lure, for så å få de lenket inn i minimum 12 måneder.

Så hva er det man egentlig kan tjene penger på i ACN?

Det er ganske tydelig at det man kan tjene penger på er rekruttering. Man får gode bonuser ved å få inn aktive medlemmer. Produktene og tjenestene er da mer som sideløsninger som kanskje kan generere litt ekstrainntekt, men det er ved rekruttering og å komme seg oppover i systemet som da på sikt vil være det man kan tjene penger på.

Egentlig ikke så veldig ulikt pyramideselskaper med andre ord.

Man må ut med penger for oppstartskostnader, man har løpende utgifter i forbindelse med opprettholdelsen av sin egen stilling og det er nok av kurs og møter man gjerne bør ta del i, som man jo selv også må betale for. Legger man da på at man skal betale skatt av inntektene, og at det også skal trekkes moms ut til staten – samt at man da bør ha forsikringer for sitt eget firma – ja da går regnestykket veldig fort i minus.

Tar man et tenkt oppsett hvor man har klart å skaffe 40 kunder på mobiltelefoni. I Norge har man et gjennomsnittsforbruk for hver hustand på rundt 365.000,- dette skal da dekke alt av forbruk. Av denne summen går det rundt 5.000,- i måneden for en hustand til internett og telefoni. Si at man da har 600,- i månedlig forbruk for en person i denne hustanden, og du har 40 slike kunder – vil da regnestykket være 40 x 600 som da tilsier 24.000,- av dette får du 2% eller 480,-.

Du tjener da hele 480,- i måneden på dine 40 kunder innenfor mobiltelefoni. Det sier seg jo da selv at selv med iherdig jobbing så skal du ha rimelig mange kunder før du faktisk kan leve av denne inntekten. Nei, da er man tilbake på rekruttering og bonuser du får rundt dette. Samtidig, du skal være rimelig dreven og god til å prate for deg om du skal klare å ha en kontinuerlig rekruttering av nye medlemmer over lang tid.

Skal du først legge ned såpass mye tid og energi, kan du nok like gjerne satse på å gjøre en karriere med noe annet. Bli en franchise-taker, bruk de evnene og kunnskapen du har og bygg deg opp ditt eget firma – eller rett og slett bytt jobb til noe som er mer interessant og rettet mot den veien du ønsker å ta videre i livet.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig mulig for enhver å tjene penger innenfor slike systemer. Du trenger bare å legge igjen alt av moral og etiske retningslinjer, prakke på disse løsningene til enhver du klarer å snakke rundt lillefingeren og klatre oppover i hierarkiet. Det er ikke for ingenting at de selv gjør stort nummer ut av at man må jobbe hardt for å tjene penger i ACN. Ikke så ulikt hvordan det er i den virkelige verden også.

ACN i seg selv har gjort det stort rundt om i verden, og det finnes nok av religiøse ACN-representanter som lovpriser firmaet og produktene opp i skyene. Dog det burde da ringe noen varselbjeller når de selv ser nytteverdien i en egen nettside hvor de med brask og bram må poengtere at det de gjør er lovlig og ikke må sammenlignes med pyramidespill.

Donald Trump er også ute og briljerer med hårsveisen for å fremme ACN; og igjen – konseptet og forretningsmodellen kan generere gode inntekter om du er villig til å gjøre som milliardærer flest, tråkke på og bruke opp de ressursene som står deg nær. Kanskje kan du klare å karre til deg nok salg og inntekter ved å misbruke venners og familiens tiltro.

I så fall håper jeg du tjener nok til å kjøpe deg nye venner.

Anbefalte lenker
Aktivitet
 • Flott artikkel 😉 Spot on!

 • Tubon

  Var en gang på full fart inn i et MLM-firma, men trakk meg i siste liten da det gikk opp for meg at grunnstenen i MLM-virksomhet er at firmaet, i stedet for å bruke penger på vanlig markedsføring, kjøper mine venners tillit til meg og bruker den til å selge varer. Høyst ukomfortabelt synes jeg.

 • Jeg kunne ikke la være av å lese innslaget ditt på bloggen om ACN.

  Jeg kan ikke så mye om blogging, men å uttale seg på et så tynt grunnlag du har gjort av research, må jeg be deg om å sjekke de faktiske forholdene bedre.

  1.)
  Den kalkylen du har laget er jo helt feil, utregningen din er gjort på det grunnlag av 2% noe som ikke er riktig i det stykket du har oppgitt, men riktig % sats her vill være 10%, og da får regnestykket en helt annen verdi som faktisk er relativt akseptabelt

  2)
  Videotelefonen har vært tilgjengelige i Norge i hvertfall siden 2007, da kjøpte jeg meg min.

  Så det er mange hull i denne bloggen din, men spennende å lese.

 • Nå er innlegget skrevet på den informasjonen som er tilgjengelig offentlig på 
  http://www.acneuro.com/NO/ og http://www.myacn.eu/NO_NO/. Der er også prislistene som jeg har tatt utgangspunkt i. Jeg sitter også med en kopi av et ACN medlems inntektsgrunnlag, og så vidt mine mattekunnskaper kan tre inn har det vært mellom 1-2% inntekt på forbruk. Om det er som du sier at det skal være 10% tar jeg gjerne og endrer dette om du også kan komme opp med dokumentasjon på det.

  Når det gjelder videotelefonen så står det spesifikt at den ikke er tilgjengelig på de overnevnte nettsider. Jeg går ut i fra at offentlig informasjon er korrekt.

  Da blir det litt tynt å være bombastisk mot meg, jeg har ikke for vane å publisere innhold her uten at det ligger fakta bak – dernest har jeg heller ingen motforestillinger om å endre når det blir påpekt konkrete feil. Men da er jeg også avhengig av at jeg får oppdatert dokumentasjon.

 • Lasse_Traasykkel

  ACN er for alle praktiske formål dødt i Norge. Det var, som alle andre MLM konsepter, fullstendig hjernedødt.

  Den eneste kvalifikasjonen man trenger som ACN agent, er en total mangel på forståelse av prosentregning.

  Samt en total mangel på etikk og moral som aksepterer å bruke den private sfære til «å drive forettning» (selv om det knapt kan kalles forettningsvirksomhet å være ACN agent).

 • Lasse_Traasykkel

  Det spiller ingen rolle om kalkylen er feil. Alle med en minimumsforståelse av markeder, kundegrunnlag, omsettning, kostnader, fortjeneste og bunnlinje skjønner at all form for MLM er hjernedødt.

  Å kanibalisere seg selv er det til dags dato ingen med en normal moral og etikk som har klart å tjene penger på.

 • B.F.

  Hei, takk for velskrevet artikkel. Hadde tenkt å dekke ACN etter hvert på min egen blogg (http://4brooker.wordpress.com), men nå kan jeg jo bare lenke til din artikkel.

 • Geir Øynes

  Jeg ser det er en rekke faktafeil i denne artikkelen.
  Oppdatering kan bl.a. gjøres her:
  http://space.shopacnrep.com/no_no/dps_videophone.aspx?p=iris5000&co_la=no_no
  Se også her ang ACN’s posisjon i Norge: http://www.direktesalgsforbundet.no/medlemmer/vare-medlemmer-2
  Ellers kan jeg legge til at ACN Videotelefon IrisX er den absolutt rimeligste måten å bruke fasttelefoni på i Norge. Jeg har ialle fall enda tilgode å møte noen som har hatt rimeligere tjeneste som kan sammenlignes.