Pages Navigation Menu

Lokale meninger, globale ytringer

Bakkenteigen-alternativet e...

Jernbanen må selvfølgelig til Horten; det er vi alle …

Den fortapte generasjonen

Det er spesielt å se på de unge menneskene som i dag …

Blåmandag

Etter en særdeles dyr helg hvor både gressklipperen o…

Fattig i Norge

Skrevet av den 05.06.2012 | 42 kommentarer | 3 139 visninger

Det er ikke enkelt å være fattig i et såpass rikt land som Norge. Ikke bare er det da mange rundt deg som har muligheter du selv bare kan drømme om, men samtidig er det vanskelig å bli sett siden man ikke tror at det står slikt til i verdens rikeste land. Dette fikk vi igjen ettertrykkelig plukket frem når Dagbladet forleden hadde en sak om Hedda og moren hennes – en fattig familie av mange.

Jeg syntes det er strålende at fattigdom kommer på dagsordenen, og det er for lite fokus på de sosiale problemene og den økonomiske ledigheten som finnes i dette landet. Det er jo langt mer prangende og ser bedre ut internasjonalt om man heller åpner lommeboken og pøser penger ut i verden fremfor å yte mer til de som trenger det her i landet også.

Når det er sagt så er det jo også med bismak at man får slike artikler. Selvfølgelig får det en til å tenke, men samtidig så er det jo også urettferdig at noen få blir trukket frem foran de mange. Det finnes mange som per definisjon er fattige i dette landet, de er det ingen som skriver om og du vil trolig gå rett forbi de på gaten uten at du selv innser at de strever for å få endene til å møtes.

Det er strålende at man i etterkant ser at det er mange som ønsker å bidra, mange vil at Hedda og moren hennes skal få det bedre – og det er jo fantastisk. Hadde man bare sett samme giverglede og entusiasme til vanlig også. Ikke for det – det kan jo være vanskelig å se hvor man kan snu seg for å hjelpe. I Oslo har de jo fattighuset – men prøver man å finne tilsvarende andre steder i landet kommer i alle fall jeg til kort.

Man har jo organisasjoner som Røde Kors og Blå Kors som gjør en formidabel innsats, og flere med de – men personlig ser jeg da gjerne at penger og gaver jeg gir går til barnefamilier i Norge som har det vanskelig. Røde Kors er jo verdensomspennende og Blå Kors har i stor grad fokus på rus og rusmidler. Hva med de som rett og slett bare har dårlig råd?

Hvis man bare tar seg tid til å stoppe opp, og se rundt seg – så kanskje du kan legge merke til at det er mennesker rundt deg som ikke har det like romslig som deg selv. Nå sier jeg ikke at man skal måtte føle seg forpliktet til å gi, men ofte så trenger det ikke å være så mye. Kanskje alt som skal til for at de skal få en bedre dag er at du setter deg ned med de på skolesamlinger, i barnehager og lignende og prater med dem? Ofte er det alt som skal til for at de føler seg bedre, føler seg sett og akseptert.

Spesielt med barn kan det være vanskelig – og det er jo ingen foreldre som ønsker at deres barn skal føle seg utenfor av den grunn at de ikke har penger til gaver. Det kan være vanskelig for et barn og akseptere at denne ikke får dra i en bursdag som alle andre drar i, og følgelig blir sosialt utstøtt. Vi ser det selv i barnehagen, med alle bursdager som kommer blir det fort en del penger.

Det blir ikke bedre av at lønningene stiger i været, boligprisene fyker samtidig og man generelt får mindre og mindre å rutte med som fattig. De får ikke den samme lønnsveksten, de har ingen bolig de kan sitte på og selge dyrt. Nei, de må klare seg med den lille inntekten de kan få på plass og håpe at også denne måneden går i null.

Jeg skulle gjerne sett at det var flere tilbud i Horten. Man har jo «Jul for alle» – en åpen julefeiring for alle som trenger det. Ruben Åsmot Johnsen og Ole Rufus Ruud har gjort en kjempejobb med dette konseptet i mange år allerede. Men hvor blir det av andre tilbud? Hvorfor har ikke Horten sitt eget «fattighus» hvor vi kan donere klær, leker og penger slik at dette kommer hortensere til gode?

Det er bra at saker som Hedda og moren kommer frem, men kanskje skal vi da også bruke denne muligheten til å se fremover – se hva annet vi kan gjøre for å bedre livssituasjonen til de mange fattige rundt omkring i det ganske land. Det skal ikke være nødvendig å føle seg ekskludert som barn i verdens rikeste land – og det skal ikke føles som en nedtur å si; «nei jeg har dessverre ikke råd».

Mitt ønske for i år; lokale «fattighus» slik at lokalsamfunn kan ta vare på hverandre.

Anbefalte lenker
Aktivitet
 • Simen

  Borgerlønn

 • Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget
  ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på
  forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge
  Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og
  http://twitter.com/lesernesvg

 • Emanon

  Noen mennesker tjener ingen annen hensikt enn å fungere som eksempler IKKE til etterfølgelse.
  I det spesifikke tilfellet, hvorfor er dama fattig? Fordi hun har valgt å få barn. Hvorfor har hun valgt å få barn? Fordi hun er teit.

 • OLE

  Hei det er ikke bare kvinner som er fatig/ Det finns mange unge og eldre menn som er fatigge men det prates man aldrig om???? jeg må klare meg med 2000 i månden.og nå blir mat og allt anet dyrer etter statens lønsfet.. og er du norsk å vit kann du glemme og gå til sosialen du får ikke hjelp der da får du beskkjed om å kvite deg med bilen…jeg trenger bilen det er 8km til toget..
  HIA NORGE 

 • Diabla6

  Emanon, med så lite menneskelig innsikt, er det vel du som er teit. Regner med at du stemmer Frp også. Det er jo som kjent de velgerne som har lavest utdannelse.

 • Grunnen til at dette ikke prates så mye om er at det også er veldig få som ønsker å stå frem med sin historie. Jeg er klar over at det kan være utrolig tøft å være enslig mann i Norge – beklageligvis er det få referanser jeg kan bruke for å skrive noe om dette, men jeg tar gjerne og hører din historie på e-post slik at jeg kan skrive en oppfølgingsartikkel – om du ønsker selvfølgelig. Du kommer med et godt poeng, og det bør også belyses!

 • Du føler vel ikke at dette kanskje var en smule skarpt? Tenk om alle fulgte din tankegang og unnlot å få barn? Hvem skulle da tatt over når vi etterhvert går over i pensjonistenes rekker? Hvor skal skatteinntektene og produksjonen da komme fra? Syntes du har en noe snever tankegang. Selvfølgelig – det koster å få barn, men det alene kan da ikke være en faktor for å la være?

 • Takk!

 • Nå er det forsåvidt ingen land som har innført borgerlønn så langt. Jeg finner bare 2 tilfeller – Alaska (1977) og Namibia (2008). Alaska er da den eneste referansen som har lang nok fartstid til å hente ut noe konkret fakta. Har du noen rapporter som viser hvordan dette har utviklet seg sett opp i mot arbeidsledighet og sosiale stønader?

 • Emre

  Vi er veldig mange som sliter i Norge, dessverre. I min situasjon er vi en familie på 6 stk som skal overleve på 14 000 pr mnd + barnetrygd. ALT skal dekkes av disse pengene. 5 av oss har kronisk sykdom som er ganske kostnadskrevende og pga dette er det ikke noen som vil ansette meg. Jeg mener selv at jeg i det minste kan jobbe som tilkallingshjelp(da vil ikke arbeidsgiver ha sykeutgifter på meg, for jeg tar jo bare på meg arbeid når jegt er frisk nok 🙂 ), men arbeidsgivere ønsker ikke å ansette noen med kronisk sykdom, som i tillegg har barn med kronisk sykdom.  Forrige mnd skulle barna i 5 bursdager, penger til gaver har vi ikke til overs. Løsningen ble at vi tok min del av matpengene til bursdagsgaver. I 4 uker er min mat vann, og vann med sukker i til måltidene slik at jeg ikke blir svimmel av lavt blodsukker. Jeg er ufør, men har ventet på avgjørelser i 6 år… sosialstøtte får vi ikke, da jeg har rett til uføretrygd og saksbehandler for uføretrygd finner hele tide på nye utsettelser. Den verste for meg å svelge var: Vi har mistet mappen din og du må begynne på nytt 🙁 

  Her er Kan også nevne en enslig eldre dame som brått ble syk. Hun er praktisk blind og kronisk syk.  Hun måtte for en tid tilbake starte på nytt pga skilsmisse, og har endel lån osv. Med bostøtte har hun 15 000 inn i mnd. 13 300 i husleie/lån/forsikring osv. Hittil er det greit nok. SÅ bikket hun 60 dager med korttidsplass på sykehjem, meningen er at hun skal tilbakeføres til leilighet, så den kan ikke selges for å betale sykehjem. Etter 60 dager krever kommunen  10 085 kroner  pr mnd for sykehjemsplassen, itillegg til hennes faste utgifter. Ingen av disse kan fjernes. og i fastutgiftene er det KUN tatt med fastavgift på strøm, ikke forbruk. Kommunen mener altså at hun skal klare å betale 23 200 med 15 000….. Så dama må ut av sykehjemmet. Praktisk blind, diabetes, hjertetrøbbel, slagrammet med afasi( ingen/lite tale, ikke forståelse for tid, sted, tall, bokstaver,osv, nedsatt førlighet, kan ikke bruke tlf, ingen retningssans +++) OG mye mer, må hun hjem og klare seg med hjemmesykepleie max 4 ggr pr døgn. 4 mnd ventet hun på logoped.Hun har rett og slett ikke økonomi til sykehjemsplass :(Visste dere forresten at max sats for sykehjem (langtids og korttids utover 60 dager) PR MND er 53 000?!?!?

 • JODA

  «Lise tjener rett over 220 000 kroner. Som eneforsørger mottar hun bostøtte, dobbel barnetrygd og bidragsforskudd fra staten»

  Dette er da for søren mulig å leve et rigtig godt liv på!! Dette er ingenting annet enn løgn å kalle for å være fattig! Skam Dere som syns dette er for lite å leve på! 

 • Hilfe222

  Kan vel ikke stemme at mange sliter, er fattige og ikke får hjelpen de trenger i Stoltenbergs «alle skal med!» samfunn….!

 • Nå er det vel øyet som ser og definisjoner som rår i forbindelse med hvor «fattigdomsgrensen» går. Nå er det ikke nødvendigvis summene jeg refererer til, og benyttet meg av saken som en inngangsnøkkel til fattigdom generelt. Men skal vi si at hun da tjener ~300.000, så gir det rundt 25.000/mnd. Ser vi da på statistikken som sier at gjennomsnittslønnen i Norge ligger på 38.100/mnd så ligger hun under snittet. Det er jo selvsagt mange som har det langt verre – og leser du innlegget mitt så ser du at jeg sikter mot alle, og ikke mot en spesifikk person/sak 🙂

 • Nå skal man være forsiktig med å dra politiske slutninger her, men det er jo ikke til å legge under en stol at det gjerne spriker ganske greit mellom hva en politiker ytrer og hva som faktisk blir gjennomført. Akkurat det kan vi nok være enige om. Men det er ingen nyhet, og man kan finne eksempler på dette i alle partier/partiprogrammer.

 • JODA

  Hvorfor slettet du kommentaren min??

 • Jeg sletter ikke kommentarer med mindre de er godt på vei til å bryte hva som tilsvarer normal folkeskikk. Jeg har rimelig høy toleransegrense for hva som aksepteres – selv om jeg ikke nødvendigvis er enig, er det ikke min sak å sensurere ytringer som andre har. Din kommentar ligger lenger ned her.

 • JODA

  300.000 i året er LUKSUS. Husk at Barnetrygd, bostøtte, kontanstøtte er skattefritt. Barnebidrag blir lagt til på selvangivelsen. kr. 10.000 mindre skatt ca. i skatteklasse 2. Om en velger å «bo seg ihjel», så er det bare til pass for en! Har selv levd ok på under 200.000 i året alene med 3! barn

 • JODA

  Beklager, jeg så feil….

 • Selvfølgelig; som jeg sa – det er ikke summene jeg baserer meg på når jeg skrev dette innlegget. Ei heller er det direkte relatert til denne saken. Jeg ønsker heller å trekke frem fattigdom som et generelt tema i Norge. Temaet er såpass viktig at det bør komme opp.

  Det er som du også poengterer flere aspekter ved akkurat den saken som kan være noe vanskelig å forstå for de som har vært i verre situasjoner (som du selv) – men som fint har klart å få endene til å møtes. Akkurat det syntes jeg er fantastisk og bra gjort!

  Jeg ønsker derimot mer fokus på fattigdom på regionalt nivå, og ofte er det ikke så mye som skal til for å få bedre inkludering i samfunnet. Det er mange som per definisjon er «fattige» som ikke nødvendigvis ønsker utstrakt hjelp, de klarer seg selv i det daglige livet – bare det å kunne åpne for å gi noen små midler for å kunne la barna ta del i aktiviteter kan være nok for mange.

 • JODA

  Kommunene burde snarest starte med å bygge mange flere kommunale boliger, dog i nøkteren stil. Dette for å roe ned det oppblåste boligmarkedet. Markedet er ikke for enslige, men personer med 2 inntekter. Barnetrygden bør behovsprøves! Ingen grunn overhodet til at foreldre som en brutto inntekt på eks. 1 mill. skal behøve barnetrygd. Staten/ kommunene kan bruke disse pengene på tiltak for barn og unge. Som igjen kan evt. behovsprøves alt etter inntekt/ behov osv. Tenårin/ Ungdomsstøtteburde så absolutt innføres i eks. barnetrygden. Det er kun fokus på di små barna, men det er da vitterligen når barna blir tenaåringer/ Ungdommer at det begynner å bli dyrt å ha barn!

 • discussting

   200 000 er ikke mye når du forsørger barn i tillegg. Tatt i betraktning at hun også betaler skatt av disse pengene, blir det ikke mye igjen når de faste utgiftene er betalt. Har du noen gang prøvd selv å ha så lite penger over en lenger periode?

 • discussting

   Ok, der svarte du visst på spørsmålet som jeg spurte ovenfor (hadde ikke lest alle innleggene ennå). Men hvordan i all verden klarte du det? Var dette på 80-tallet, eller? Ikke alle kan velge om de vil «bo seg i hel» eller ikke, når dagens leiemarked er som det er. Du kan ikke ha hatt rare husleia når du klarte deg med den inntekten…

 • discussting

  Hadde bare disse historiene vært unike, men det er de dessverre ikke! I mine øyne er det ren og skjær undertrykking det er snakk om! Det er rett og slett ikke sant at vi ikke har klasser i dette såkalte «velferdssamfunnet».

 • discussting

   Dust. Selv har du vel unngått dét problemet ved å presse alle damene du tilfeldigvis har gjort gravide, til å ta abort?

 • discussting

  Utrolig bra at du setter fokus på denne problematikken, Kjell Arne. En viktig ting kan ikke sies for ofte! Og vi må nok gjenta temaet mange, mange ganger før det vil skje noe som virkelig hjelper og løfter de fattige ut av den hengemyra de ofte blir sittende fast i. Lokale/ regionale fattighus kan sikkert være vel og bra, ihvertfall som et supplement til offentlig politikk. Men selv mener jeg at det aller viktigste tiltaket for denne gruppen, simpelthen ville være skattefritak for all inntekt under «livsoppholds-nivå» (et utgangspunkt for fastsetting av dette kunne være minstepensjon, med forsørgingstillegg for de som har barn). Det blir litt meningsløst at man skal betale skatt til det offentlige når man ikke en gang får det til å gå rundt på den inntekten man har…  

 • morgen

  jeg tjener ca 16000 i mnd å klarer meg fint, kjøpt leilighet å hele pakka. har ingen barn riktignok, men en vennine av meg som tjener ca like mye har barn å hun klarer seg helt fint hun også. norge er verdens beste land å være mamma i, enten om det er alene eller som par.

 • morgen

  han har jo ett poeng, selv om det er litt kaldt formelert, men det er jo ikke fornuftig å bringe ett barn til verden hvis man ikke har noen mulighet til å ta vare på det.

 • morgen

  jeg tror ikke det blir noen problem å få noen til å passe på på oss når vi blir eldre, bringe verden videre osv. befolkningen øker kraftig, å er ett ekstremt sort problem i mange land, vil nok bli det her også, så sånn sett er det vel ikke nødvendig med ett halvt dusin barn når man har dårlig råd fra før av.

 • En anden ting som bidrag til at der findes en underklasse i befolkningen, er de sky høje bolig priser. Staten må ind og bygge nye boliger, med lav husleje, som kan betales uden at folk gå bankerot. Det vil også sørge for at folk får råd til at sparre op, så de senere kan købe deres egen bolig. Ved social bygning af lejligheder vil boligprisen også falde på fast ejendom og der ved, gøre det billigere for første gangs købere. Når huslejen og boligprisen bare stiger og stiger kan det fort sket det som nu sker i Spanien og tidligere i USA.

 • Emanon

  Av og til må man ha baller nok til å si høyt det mange tenker.

  Argumentet «tenk om alle…» er et tåpelig argument all den tid mennesker er forskjellige.
  «Tenk om alle ventet med å få barn til de hadde økonomisk overskudd til å oppfostre det.»
  Ja, det hadde vært fint om «alle» gjorde det.

  Angående demografisk utvikling blir det et for fjernt sidespor til problemstillingen «et barn har det kjipt fordi morra ville ha en snakkende dukke å klemme litt på uten å bry seg om å vurdere om hun hadde de nødvendige forutsetningene på plass».

  Jeg skulle selv ofte ha ønsket meg at jeg hadde tilgang til et lite barn som jeg kunne gitt masse klemmer og kost med osv., men jeg har dessverre ikke livmor.

  At det ikke alene skal være en faktor for å få barn, at man har dårlig råd, har du helt rett i, men det er også et tåpelig argument da problemet her er at GRADEN av dårlig råd går ut over livskvaliteten til barnet.
  Samt selvsagt at dama her høyst sannsynlig har hatt MEGET tvilsomme eller i det aller aller minste høyst lite gjennomtenkte grunner for å FÅ barn.

  Igjen, enkelte mennesker lykkes ikke med annet enn å fremstå som et avskrekkende eksempel.

  At kanskje barnet burde ha blitt tatt ifra vedkommende, er en enda mer kynisk vurdering, men i en virkelig perfekt verden så kunne foreldreansvaret for dette barnet blitt delt mellom moren og «noen andre».

 • Lise Bakken

  Er du klar over at, for å leie en kommunal leilighet så må du ut med det samme som du hadde gjort på det private markedet.?? Her i Tromsø må du ut med 12500,- pr mnd for en kommunal 3 roms leili. Og 25.000 i dep. 

 • Smurfa

  æ trur at ho har 220.000 pr år inkl barnetrygd, bostøtte osv. Ho tjener ikkje 220.000 på bare en deltidsjobb i en butikk. ??  Og da blir det lite å leve av. 🙂

 • Fokusert

  Kjempeflott fokus, trist at AP-eliten og SV har mistet interessen for svake grupper…

  Skreiv selv en sak om dette tema for ei tid siden som lå på forsiden av VG om fattigdom på norsk, denne:

  http://fokusert.com/?p=14940 

 • Ja, det er et viktig tema – som desverre ofte blir nedprioritert opp mot andre temaer. Selvfølgelig kan det være vanskelig å trekke frem saker man skal jobbe mot, og det er vanskelig og sidestille fattigdom med nødvendige utbedringer. Men like fullt, så bør det være rom for i vårt samfunn og gjøre grep lokalt som i det minste kan gjøre hverdagen lettere for noen.

 • Ja, et skattefritak kan også være en god løsning – det blir som du også poengterer – noe dumt at man skal måtte betale skatt av den lille inntekten man har, for at dette så skal tilbakeføres til en, som sosialhjelp i stedet. Da kunne man like gjerne sluppet alle de problemene som er rundt dette, og heller latt være å betale skatt.

  Men.. du glemmer en vesentlig ting. Mange som er fattige ønsker å bidra til fellesskapet. Det er noe med selvfølelsen, og vissheten at selv om man ikke har så mye, så er man fremdeles med og drar lasset. Man skal være forsiktig med å implementere enkle løsninger som på sikt kan skape andre situasjoner enn hva man kanskje kunne tenkt seg i utgangspunktet.

  Selv om man er fattig, så har man fremdeles stoltheten, og ønsket om å føle seg som likeverdig medlem av samfunnet vi alle er en del av.

 • Ja, boligsituasjonen i Norge forundrer meg. Det skrikes etter flere boliger, men det kommuner gjør – er å legge lokk på utbygging og følgelig er med på å drive prisene opp, og gapet mellom samfunnslagene øker. Boligprisene i Norge er langt forbi galskap, men så lenge vi fremdeles klarer å få lån, at det fremdeles er nok av de som ønsker å ta den risikoen det er å ta opp lån som langt overgår sin egen inntekt – ja da vil ikke dette endre seg noe særlig.

  Før eller siden så vil vi oppleve at eiendomsmarkedet i Norge, på lik linje med de fleste andre land – kommer til å nå punktet hvor man ikke har råd lenger – og festen er da over. Prisene ramler sammen, folk har ikke lenger mulighet til å opprettholde lånene sine – og vi får et større kræsj enn vi så på 80-tallet.

 • Ombismo

  Men, jeg som har brukt endel tid på og lese dette sammensuriet av meninger. Hva er det egentlig som kommuniseres her?

  Hvem er fattig og hvorfor? Jeg er høgskole utdannet og betaler mitt studielån 30.000.-, jeg har også boliglån. (100.000 pr år) Og jeg betaler over 40.000 i året i forsikringer for det jeg har ervervet meg, samt 25.000 i strømregning pr år. Og 16.000.- i kommunale utgifter, 15.000 for tv og internett, 5.000.- til NITO, drift av båt 20.000.-, ferie 40.000.- og tilslutt betaler jeg alltid resturant regningene for familie 25.000.- . Det koster også med 2 biler i året forsiktig vurdering er 50.000 pr bil tilsammen 100.000.- pr år.

   Tilsammen blir dette  416.000. 464.000.- pr år minus skatt er 350.000.- enkelt regnestykke viser at ergo går jeg minus med 52.000 pr år.
  Jeg tjener 464.000.- pr år som overingeniør i forsvaret med 24 års lønns ansinitet, Offiserer som har hatt betalt utdanning tjener 2-300 000 mer i året og de har ikke hatt studielån og slite med.

  Mitt poeng er at man burde vel få betalt for litt innsats/kunnskap også? Ikke bare straffes for og gjøre noe.

  Syntes denne rekken av klager burde reflekteres litt mot de av oss som tross alt bruker mesteparten av livet vårt til å utføre nødvendige oppgaver for samfunnet vi tross alt lever i.

  Jeg opplever heldigvis at mine opparbeidede kunnskaper er etterspurt, slik at jeg har muligheter fremover. Det som er betenkelig er at personer med økonomisk utdannelse hele tiden greier å styre likvide midler (kapitalen) til seg selv. Ikke vet de hva som gjøres og ikke vet de hva som kreves. Men de vet at de selv trenger mesteparten av kapitalen for å ha det bra selv.

  Men jeg klager ikke, jeg lever et bra liv. Selv om jeg syntes at enkelte grupper burde ta litt selvkritikk.

  Om

 • no_name_7

  Problemene fattige har kan ikke bare skyves over på staten. Alt for mange nekter å ta tak i egen situasjon. Er man fattig i Oslo, skal man ikke flytte langt ut av byen før boligprisene synker ganske drastisk. Har man ingen utdannelse eller en utdannelse der man ikke får seg jobb, er det både jobber og leiligheter/hus på landsbygda som er vesentlig billigere enn i byen/store tettsteder (fant nett et hus på 150kvm til under 8000 et lite stykke utenfor Kongsvinger).Mennesker i Norge er generelt for lite interessert i å flytte på seg, selv om dette kan bedre situasjonen både for egne barn og for distriktene. Men la oss innse det. Det er bedre å bo som fattig i byen enn å bo litt bedre på landet.

 • Roy Brennskag

  slettet

 • discussting

  For et kynisk og grusomt menneskesyn du har! For det første vet du ingenting om «motivet» hennes for å få dette barnet! Ikke alle barn er like planlagte, heller. Eneste måten å sikre seg 100% mot graviditet, er å ikke ha sex i det hele tatt. Og jeg regner ikke med at du lever i sølibat selv, heller?

 • discussting

  Flytter du med barn til lansbygda, rykker du barnet opp med rota og har ingen garanti for at det vil finne seg til rette i et nytt, enda trangere miljø der det også står i fare for å falle utenfor når det kommer fra en lavinntektsfamilie…

 • no_name_7

  Barn er mer tilpasningsdyktige enn vokste forstår. Det er som regle ikke barna som havner utenfor når man flytter. Byfolk har for stor frykt for bygda.