Pages Navigation Menu

Lokale meninger, globale ytringer

Medvirkningsmøte 2 med Jer...

I kveld ble det andre medvirkningsmøtet med Jernbaneve…

Bro eller ferge?

Spørsmålet om bro eller ferge har versert i Horten i…

Folkemøte om prøveboring

I kveld ble det avholdt folkemøte i kommunestyresalen …

Vektergården – en Ordførers bekjennelse

Skrevet av den 22.06.2012 | 0 kommentarer | 74 visninger

Det har i de siste dagene gått en større debatt i Horten etter at Gjengangeren hadde et intervju med Ordfører Børre Jacobsen rundt åpningen av Vektergården kjøpesenter og hvorfor han hadde takket nei til å klippe snoren. Der kom Jacobsen i skade for å blande rolle og standpunkt noe som raskt ble en opphetet debatt. Selvsagt tok det ikke langt tid før representanter fra Arbeiderpartiet slang seg med i debatten; en debatt som i mine øyne er storm i et vannglass.

Ordføreren skulle nok ønsket at han hadde håndtert denne saken annerledes, men så må vi heller ikke glemme at det er menneskelig å gjøre feil. Han har knapt rukket å bli varm i stolen og ser vi på de foregående ukene har det også vært hektisk og mye aktivitet. Kåre Nilsen gjør her et poeng ut av at Børre Jacobsen hadde et uklart skille mellom rolle og standpunkt, men det passer vel også inn i artikkelen at Nilsen er mangeårig medlem av Arbeiderpartiet.

Ikke for det, partitilhørighet i denne saken burde ikke hatt noen fremtredende rolle – og det er nok også her problematikken ligger. Jeg har applaudert Jacobsen for å stå for sine standpunkt og byen har større nytte av å ha en ordfører som tar på seg rollen som kaptein fremfor å ha en nikkedukke som bedre gjør seg som gallionsfigur. Dog, det er ikke dermed sagt at man bør sette til side de punktene som Kommunesektorens Organisasjon (KS) har fremmet i sin «håndbok for ordførere».

Hvis vi ser litt større på det så er det ingen eksplisitte krav om at Ordføreren må stille opp på alt denne inviteres til; dette er mer en «plikt» som har vokst frem med årene, og etterhvert har det blitt slik at man forventer at Ordføreren stiller opp. KS trekker frem dette i kapittel 2 under punktet «Plikt til å møte opp». Her nevnes det da at: «Ordførere er nødt til å prioritere tiden sin, og selv om ordføreren gjerne vil få til alt, så er det også lov å si nei (på en hyggelig måte).».

Ser man da litt videre følges det da opp med at man har rett og plikt til å si nei: «Ordførere møter mennesker i mange ulike situasjoner, og får mange henvendelser om smått eller stort. Uansett sak må ordføreren opptre med respekt, ryddighet og engasjement for de sakene som opptar folk, og som til enhver tid står på dagsorden (om vi liker dem eller ei).». Det er nok hevet over enhver tvil at byggesaker i Horten generelt skaper høyt engasjement.

Så hva er det da Børre Jacobsen gjorde galt?

Han har ikke plikt til å stille opp på alt, det skulle da bare mangle. Dog han burde nok heller bare ha takket høflig nei og latt det være med det. Samtidig må man ikke glemme at man kan raskt havne i den situasjonen at man tråkker utover det mandatet man har når man har jobbet iherdig over en lengre periode kombinert med at man ikke har like lang fartstid som en del andre politikere. Men man må tørre å feile, man må feile og lære for å kunne bli en god leder.

Media er en hard nøtt å hanskes med når de først ønsker å kjøre en negativ sak; men slik må man j også bare forholde seg til. Ordføreren gjorde nok en blunder når han forsøkte å poengtere ovenfor media at han da ikke lenger snakket som Ordføreren. Akkurat der burde han nok kanskje lest kapittel 6 – «Ordføreren – En offentlig person» en ekstra gang. Der advares det mot nøyaktig det.

Så for å se helhetlig på dette; Ordføreren takket nei til å være med på åpningen av Vektergården, og i en side-kommentar så nevner han at han også takket nei på grunn av sin egen mening. Skal man følge de normer og forventninger som er til en Ordfører så er dette galt, men ser man forbi dette og ser på hva dette faktisk signaliserer; at han er standhaftig og står for de valg og slutninger han og partiet har gjort – så er dette gode egenskaper – om han bare hadde vært partileder.

Hva burde han gjort?

Han kunne sett på muligheten for å sende varaordfører eller andre folkevalgte i stedet og heller bare takket nei. Da hadde han spart seg for denne skyllebøtten som nå kastes mot ham fra alle kanter. For å kunne bli en god leder må man også kunne la seg lede, herunder hva som er politisk bestemt av et flertall. Men ingen er ferdig utlært over natten, og man regner med at Jacobsen tar dette til seg som en lærdom og følgelig blir en enda bedre leder og gjør en enda bedre jobb i fremtiden.

Hontvedt i det minste hadde en god unnskyldning når han takket nei, som Ordfører hadde han ikke råd.

Anbefalte lenker
Aktivitet