Pages Navigation Menu

Lokale meninger, globale ytringer

Medvirkningsmøte 2 med Jer...

I kveld ble det andre medvirkningsmøtet med Jernbaneve…

Bro eller ferge?

Spørsmålet om bro eller ferge har versert i Horten i…

Folkemøte om prøveboring

I kveld ble det avholdt folkemøte i kommunestyresalen …

Landet som bærer seg

Skrevet av den 14.08.2012 | 36 kommentarer | 1 356 visninger

Det var en forferdelig tragedie som utspant seg 22. juli 2011, og man skulle gjort mye for at vi skulle sluppet å måtte oppleve denne dagen. I etterkant har man kvernet mye rundt hvorvidt dette kunne vært avverget, hvorfor ble han aldri fanget opp, hva var det som gikk galt denne dagen? Man kan si mye om akkurat det, men til syvende og sist må man bare konstatere at det meste gikk galt.

Nå som 22. juli-kommisjonen har lagt frem sin knusende rapport ser man at det er mange synsere, og fremst av alle – den kulørte dagspressen – som kaster seg inn i debatten. Her må hoder rulle. Det er lett å bli dratt med, man sitter med en avsmak av hva som skjedde, og selv om terroristen ble tatt og rettergangen er gjennomført så føler man seg fremdeles tom.

Landets aviser slår opp med store krigstyper at nå må Jens Stoltenberg kjenne sin besøkelsestid, han bør ta sin hatt og gå. Det samme sies om en rekke polititopper. Men er det nødvendigvis slik det bør være? Er det korrekt at vi lar det gå politikk i noe som har vært og er en stor tragedie? Det er vel ikke nødvendigvis slik at man får bedre ledere ved å kaste de som nå begynner å forstå jobben?

Det finnes ingen land som er helgardert mot terrorister, og skulle man klare å få på plass et slikt land så vil det foreligge så mye føringer, restriksjoner og kontroller at man ikke hadde ønsket å bo i et slikt samfunn. I stedet må man ta lærdom av det som har skjedd, de som sitter i maktposisjoner har nå forstått at det følger med mer ansvar enn hva de kanskje var forberedt på. Men de forstår det nå.

Det er enkelt å være etterpåklok, og for å føle seg bedre så retter vi gjerne pekefingeren mot andre og påpeker deres feil og mangler. Jeg sier ikke at jeg er enig i de disposisjoner som er gjort både før og etter denne tragiske dagen – så langt der i fra. Det er mye som burde vært gjort annerledes, det er en rekke punkter som vi må bli flinkere til – å drive heksejakt er vel neppe noe som bør stå i fokus.

Kong Olav ble som Davy Wathne påpekte på Twitter hyllet fordi han tok t-banen. Vår egen folkekonge brydde seg ikke med å uroe seg hele tiden; «jeg har fire millioner livvakter» var hans respons den gangen. I dag ville den kulørte dagspressen kalt ham naiv og forlangt hans avgang. De skriker høyt, disse avisene – og mange slenger seg på. La oss for all del bytte de ut med folk uten erfaring.

Vi forsto alle at 22. juli-kommisjonen kom til å finne mange punkter man kunne gjort bedre. Akkurat det er vel knapt noen stor nyhetsverdi. Det kom klart frem allerede i timene etter at tragedien var et faktum at her var det mye som ikke fungerte optimalt. Er det noen som ikke har gjort jobben sin? Definitivt. Så hva bør så gjøres?

Nå bør vi gi de aktørene som er involvert tid og mulighet til å rette opp i de feil og mangler som er gjort. De som får så hatten passer i rapporten bør være klare nok på å ta skylden for det som har skjedd på en slik måte at folket også forstår at det nå jobbes for å gjøre landet enda bedre rustet til lignende situasjoner. Det er der fokuset bør være, ikke på å proklamere at dette kunne jeg gjort bedre.

Ikke glem hva som var det opprinnelige målet til terroristen – han søkte etter å angripe Arbeiderpartiet – hvis vi da kaster Jens Stoltenberg, har vi ikke da understøttet hans mål for angrepet?

Kan du med hånden på hjertet si at dette kunne du gardert samfunnet mot og forhindret?

Anbefalte lenker
Aktivitet
 • Bra blogg, Kjell Arne!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • Mossraus

  Han hadde ikke gjort mye på snart åtte år som statsminister,
  og igjen skal han ha mer tid? for hva da?

 • Diktaturisme blir dette til da. En politiker er til for å tjene folket, være folkets stemme, og jobbe for folket. Tydeligvis har Jens glemt dette. Å la han være i noen år til så han kankje rydder opp? Kom an.. Hvorfor skal vi være snille med Jens? Politikere er flinke, eller ikke flinke. Jens er ikke flink. Det var en situasjon ingen var klare for. Men vi kunne ha verdt mer forberedt. Og Jens viste at han ikke klarte det.

 • fredmegler

  hvis vi kaster Jens Stoltenberg vinner ABB…..give the man a chance…..

 • Lasse_Traasykkel

  22. juli kommisjonen tar for seg omfattende systemsvikt i det som skulle være systemer som helst skulle sørge for at slike episoder ikke inntreffer, dernest sørge for at omfanget blir minst mulig, og ikke minst, klare å uskadeliggjør de som står bak.

  Rapporten viser omfattende svikt som følge av manglende prioriteringer og vilje til å følge opp feilrapporter og bekymringer over lang tid. Dette er i hovedsak et overordnet annliggende og i mange tilfeller et spørsmål om prioriteringer fra politisk hold. Derfor er ikke kravet om Stoltenbergs og ansvarlige statsråders avgang helt ubetimelig.

 • Hans Martin Gulliksen

  Vi må ikke godta at statsministeren har gjort sånne feil og det fikk jo katastrofale følger,men derimot vi må gi politiet ros for at de satte liv og helse på spill for å ta ABB.
  Hør etter: jeg har sagt det lenge før 227…vi må ha en ny regjering og nye
  folk til å ta seg av sikkerhet,helse,infrastruktur..osv…

 • Osvald

  Statsministern sier det er hans ansvar, men politikerne tar ikke konskvensene for de tabbene og kattastrofene de påfører andre. Gå av!!!!!!!!!!!

 • Archevis

  Rapporten har dokumentert at mange unødvendig mistet livet 22. juli, og at dette kom som konsekvens av unnfallenhet fra regjeringens side. Og så tar du til orde for at konsekvensene av dette ikke engang skal være at de ansvarlige i det minste engang mister jobbene sine? OK, la oss se hvordan dette vil fungere i praksis:

  * En lege har over lang tid ikke tatt jobben sin på alvor, og omsider dør en pasient som følge av dette – legen skal da få beholde jobben sin fordi han nå har fått en «viktig anledning til å lære» og dermed «bli en bedre lege»?

  * En offiser har over lang tid ikke har tatt jobben sin på alvor, og omsider blir en vernepliktig drept som følge av dette – offiseren skal da få beholde jobben sin fordi han nå har fått en «viktig anledning til å lære» og dermed «bli en bedre offiser»?

  * En busssjåfør har over lang tid ikke tatt jobben sin på alvor, og omsider blir en passasjer kjørt ihjel på et busstopp – bussjåføren skal da få beholde jobben sin fordi han nå har fått en «viktig anledning til å lære» og dermed «bli en bedre bussjåfør»?

  Mener du, edru og i fullt alvor, at det er slik samfunnet skal fungere? At når folk med direkte ansvar for folks liv og helse rett og slett ikke gidder å gjøre jobben sin og det ender opp med å koste andre dyrt, så skal det faktisk ikke få reelle konsekvenser dem?

  Eller er det bare politikere som skal slippe unna med hva som helst?

 • Archevis

  Ut ifra den retorikken må vi jo også gjenvelge AP i 2013… du får ikke øye på noe som er nødt til å være galt her?

 • Grace2

  Er dette innlegg en god anbefaling for å balansere VG’s ønske om Stoltenbergs avgang?

  Når regjeringen har sittet i så mange år og forsømte mange områder i samfunnet og særlig sikkerheten med de konsekvensene vi vet om idag, det er ingen nåde, de må gå av!

  Det er ikke riktig at Aasrud og den tidligere politidirektør «med god erfaring i sikkerhetsarbeid», som har sittet i mangfoldige år i stillingen skal laste all ansvar på neste mann som har vært i jobben knapp en måned før tragedien ble faktum. Og denne personen sitter idag fremdeles engasjert i den samme sikkerheten som har sviktet. Uten noe konsekvens for dem?

 • K. Garshol

  Jeg er TOTALT uenig med deg og dette har ingenting med etterpåklokskap å gjøre. For det første er det slik at myndighetspersoner som Statsministeren ikke bare har et ansvar, men også utstrakt myndighet til å handle og gjennomføre. Når denne myndigheten ikke blir brukt til å gjennomføre sikringstiltak for regjeringskvartalet vedtatt årevis i forveien er det inkompetanse eller handlingslammelse.

  Som dokumentert i pressen ble Stoltenberg advart i klartekst flere ganger om at INGENTING skjedde med vedtatt sperring av Grubbegata. Dette var vedtatt, med gode grunner, lenge FØR 22-07-2011 så vennligst ikke snakk om etterpåklokskap. Når det så påvises alvorlig svikt også hos politiet, så kan dette igjen spores tilbake til de samme årsaker (inkompetanse og,eller handlingslammelse hos ledelsen) og de som har hatt ansvar og myndighet og ikke har brukt sin myndighet til å gjennomføre tiltak som sikrer at ting fungerer, de må ta sin hatt og gå.

  Det kan ikke være slik at ekstremt viktige posisjoner i samfunnet skal fungere som on-the-job-training og alvrlige tabber skal ikke belønnes med en sjanse til å gjenta tabbene. Nye koster må inn. Slik fungerer det stort sett i resten av verden og det er på tide at Norge kommer legger av naiviteten og dumsnillheten som også andre enn ABB kan finne det ønskelig å utnytte.

 • Espen

  Er det sånn at så mange liv må gå tapt for at en «leder» skal begynne å forstå jobben? Her har lederen hatt ansvar for en «organisasjon» som ikke har fulgt opp sin oppgave som er å beskytte befolkningen. Han har ikke gitt de riktige redskapene for at folkene hans(bl.a Politiet) skal få gjort jobben.

  Hvorfor skal det være anderledes for en leder i staten enn en leder i det private? Jeg er enig i at en leder må få lov å feile. Men hvor går grensa?
  Ett liv? to…?

 • En_Ekte_Kverulant

  Det som gikk galt den 22 juli er vel først og fremst en systematisk svikt i alle sentrale ledd, så ikke kom her og si at det er noen form for heksejakt og etterpåklokskap.

  Kommisjonen har avdekt svakheter som kunne vært fikset for LENGE siden, men som det ikke har blitt gjort noe som helst med. Ansvaret ligger her hos de øverste lederne i regjeringen, hos politiet, og andre sentrale etater. Det er fint og flott de nå sier at de skal ta ansvar og bli bedre, men for meg har det ihvertfall blitt som å høre på en pappegøye: vi har hørt det så mange ganger før og ingenting har skjedd. Er det rart folk blir frustrerte?
  En konsekvens av den politikken som regjeringen har ført, samt den ensidige nyhetsdekningen som føres her i landet, gjør at det kan sitte mange potensielle Breiviker der ute.

  Jens er sikkert en hyggelig kar i en privat sammenheng, men som en statsleder synes jeg ikke at han har gjort en bra jobb.

  Dessuten: hvor har det blitt av den åpenheten og det demokratiet som det ble snakket så varmt om etter 22 juli? Det har vel aldri vært mer sensur i de offentlige mediene enn det vi har nå. Dersom man vil ha meninger som sier allmennheten imot så må man lese private blogger. Er det dette som er demokrati og åpenhet? Ytringsfrihet og demokrati betyr at man også gir spalteplass til personer som har meninnger man ikke nødvendigvis er enig i.

 • liberty_Norway

  Til tross for advarsler om stor sansynlighet for terror mot regjeringskvartalet gjorde regjeringen ingenting over mange år. Nå prøver også statsministeren og vris seg unna med at han ikke kjente til at sikkerhetstilakene ikke var iverksatt, til tross for at han var der hele tiden.
  En leder som svikter så grundig på sikkerhet, har ansvaret for at liv gikk tapt katastrofedagen. Han må og bør stå til ansvar for sine hanlinger eller mangel på handlinger.
  Jeg finner det underlig at du nå prøver å bagatelisere det hele. Det er etter min mening direkte skremmende….

 • Hilfe222

  Enhver annen toppleder i næringslivet f.eks som hadde feilet så grovt som Stoltenberg og hans kollegaer hadde måttet gå på dagen, og sånn må det være. Hvorfor i all verden skal vi da behandle politikere og regjeringen som en forbanna verna bedrift?? Vi må stille høye krav til de som faktisk er vårt lands øverste ledere, og jeg kan virkelig ikke fatte hvordan regjeringen kan bli sittende etter disse avsløringene. Enda mer sjokkert er jeg over at tilsynelatende ca 70% av nordmenn i etterkant har svart at de synes Jens har gjort en god jobb og bør bli sittende. Det er ikke rart ting blir som de blir når den jevne blåøyde nordmann tydeligvis hyller middelmådighet og kardemommebypolitikk..

 • Hilfe222

  Så i prinsippet så mener du egentlig at vi alle må stemme frem AP til makten ved alle valg fremover fordi ABB ikke liker de….?? Noe av det ABB har sagt er slettes ikke feil. Hans feil var dog å velge å ta livet av 77 personer.

 • fredmegler

  jeg sier bare vi ma gi han en sjanse…..om AP blir gjenvalgt til neste ar er opp til folket…..men jeg synes ikke han ma ga av….la oss gi ham sjanse til a rette opp feilene sine….ABB sier jo at det ikke skal ta langt tid for en ny aksjon trar til,sa far vi se om AP og regjeringen far gjort oppgavene sine ordentlig denne gangen…

 • roger

  la de rette opp feil og mangler? det er vel for sent.. .De har bevist at de IKKE er kompetente til å sørge for å ta vare på sikkerheten for befolkningen,og de kan ikke være skvetne når de ikke har lest trusselbildet i følge av terroren som har rammet verden,og sørget for å f.eks stenge grubegata.sørget for å ha kompetente aktører som vet hvordan de skal agere koordinere ved slike angrep samt sørge for riktig utstyr /beredskap ALT dette sviktet, dette kaller du heksejakt?

 • grådgag

  Det er merkelig at alle andre i samfunnet må stå til ansvar når de gjør feil eller en dårlig jobb. Men det er fan så merkelig at aldri samfunnets sjefer trenger å stå til ansvar når de gjør en dårlig jobb eller bryter norsk lov. De innrømmer tingene de har gjort, men det får aldri konsekvenser. Og nå mener mange at de burde få fortsette og se om de har lært av sine feil. Veit ikke om det er bare meg eller om det er noe som er heilt på trynet her. Det er noe alvorlig feil i dette landet når man prater liket for loven og hvor god rettsstaten er. Jommen sa jeg smør……..Merkelig at det alltid er de svakeste i samfunnet som skal straffes hardt for de minste feil, fjern gjengen og send dem en runde gjennom rettsystemet på lik linje med vanlige folk..

 • Hvorfor «må» vi gi ham en sjanse nå dersom vi står fritt til å kaste ham i 2013? Hvis det er et argument at «ABB vinner» hvis vi kaster Jens nå, hvorfor «vinner» ikke ABB også dersom dersom AP taper neste Stortingsvalg?

  Og har vi noen grunn til å tro at Jens Stoltenberg er den som er best skikket til å få jobben gjort ordentlig? Synes du dette er en bra kontekst for eksperimentering?

 • fredmegler

  jeg mener ikke at vi ma stemme AP ved neste valg,Alt det ABB(asshole baster bitch) har sagt eller star far er ikke noe annet en dritt…….killing your own people is not a solution…..or killing anyone for that sake!

 • HN

  Skal terroraksjonen 22.07.2011 oppfattes som en kompetansebyggende hendelse for de som ikke gjennomførte egne sikkerhetsbeslutninger?

 • Reidar Horrisland

  Vi vet alle at justisvesenet/politiet er en torn i øye på venstresiden. Vi hadde hatt et mye mer oppegående justisvesen med et Høyrestyre.Stoltenberg er ingen WONDERBOY og THE ONLY ONE. Det har jo han og hans regjeringen bevist til fulle. Han AVVISER behovet for å stenge Grubbegata. Mannen burde jo undersøkes.

 • Sebtig

  Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal reagere på dette
  innlegget. På den ene siden må jeg si at jeg er litt misunnelig på Brudevik, en
  person som åpenbart lever i en boble av naivitet og apati så skjermet fra det
  virkelige liv at det må være en fryd å leve. På den andre siden er jeg så
  fundamentalt uenig i det som blir sagt at jeg ikke kan gjøre annet enn å bli
  irritert.

  Når noe ikke fungerer som det skal må noen ta ansvaret for
  det. Når noe går så til de grader galt på så mange punkter som det gjorde 22/7
  så strekker det ansvaret seg langt, for ikke å snakke om høyt opp i
  organisasjonen. Så hva betyr det egentlig å være ansvarlig for noe? Skal vi tro
  en rekke mennesker som har opptrådt i media de siste dagene, med Stoltenberg i
  spissen, betyr det rett å slett å formidle at det faktisk er du som har
  ansvaret. Ja vel, det er jo vel og bra, men hva så? Det å ha ansvar skal være
  tungt, det skal innebære at du er ansvarlig for at alt fungerer som det skal,
  og hvis det skulle vise seg at det ikke gjør det så skal det innebære at det
  får konsekvenser. Og da ikke kun konsekvenser for dem som måtte være offer for
  din inkompetanse, men reelle konsekvenser for deg personlig. Begrepet har blitt
  så utvannet at det skaper en ukultur langt utover kun regjeringskontorene.

  Vi en situasjon der den øverste ledelsen, både i politiet og
  regjeringen, har innrømmet at de har opptrådt inkompetent. Jeg har ikke nok
  kjennskap til å kommentere ansvar i politiet, så det skal jeg la være å gjøre
  utover at jeg vil si at det må være en påkrevd kvalifikasjon at offentlige
  personer må kunne håndtere media på en skikkelig måte. Det har det vist seg at
  enkelte ikke klarer. Så tilbake til politikerne, skal de gå? I den virkelige
  verden finnes det selvfølgelig faktorer som gjør ting litt mer komplisert. Først
  til Stoltenberg, bør han gå? Vi har kommet i den utrolig frustrerende
  situasjonen at selv om han burde gå, spesielt med tanke på hvordan han har
  håndtert media i det siste, så er det ingen reelle alternativer. Læringen, må
  her bli at det må finnes alternativer og det burde dermed bli mulig å erklære
  nytt stortingsvalg tidlig noe det ikke er i dag. Videre har en del av de som
  hadde ansvar allerede trukket seg. De burde etter min mening bli kalt inn på
  teppet igjen å få så til de grader gjennomgå at de blir så politisk giftige at
  de aldri får et politisk verv igjen. De ny som har kommet inn må bli bedømt på
  deres evne til å takle media og hvordan de har greid å omstrukturere sine
  departementer i etterkant. For enkelte ser det allerede ikke lovende ut.

 • Triviell

  Problemet til Regjeringen med Stoltenberg i spissen er at de er så opptatt av å gi penger i uhjelp for å vise at vi er så snille. Dette fører til at det ikke fokuseres nok på de tingene som må styrkes i Norge som Politi og helsevesen.

 • Triviell

  Nei, vi må kvitte oss med Stoltenberg. ABB vinner ikke fordet.. Vi kan ikke ha en slik leder som Stoltenberg som ikke gjør noen ting. Han klarer jo ikke å svare direkte på et spørsmål en gang. Svarer alltid en masse vås. Skjønner ikke folk synes Stoltenberg er så bra.

 • transformers bjørn

  samme hvem som sitter på toppen så lenge man kan kalkulere ut hva som finnes, hvordan hanskes med problemene, og rette seg etter gammel logistikk som ikke fungerer.

  det verste er å holde seg til gamle rutiner fordi man mener de er rette selv om katastrofer gjentar seg.

  styre etter logistikk og trygghet. ikke hva flertallet behøver koste alt.

  jeg vet jeg sloss mot mennesker som mener narkiser bør selge =oslo selv om de ikke skjønner at de er avhengige av et legemiddel.

  jeg legger også merke til at politiet ikke innfører billett system på posten for utesteder når man vet det vil skjerpe utelivet.

  lykke til 30.000-bots.

 • transformers bjørn

  man bør selvfølgelig lukke hele landet også. hadde det blitt gjort før Sigrid forsvinningen kunne man lett gjennom 4 millioner bygninger som finnes i Norge. nå vet ingen hvor hun er.

 • transformers bjørn

  fullstendig sikkerhet oppnås kun ved samkjøring av individene. det utelukker private kjøkken, og innkvarterer alle som i en fornøyelses-park. gevinsten ville vært fantastisk.

 • bjørn

  jeg synes det er urettferdig at jeg skal lide for lyd-kuler som ikke finnes og kun oppnå halvtimer med frihet. jeg vil stemme på det partiet som forbyr illegale våpen man får vrangforestillinger av å snakke om. det verste er at ABB ble holdt vedlike ved hjelp av et slikt våpen. Vit at politiet ikke arresterer brukere av (hør malt)-menneske kontrollerende redskaper og utelukkende legger skylden på individene som reagerer.

 • Hver eneste etatsjef/leder som har hatt noe med dette å gjøre bør gå. De har bevist mere enn en gang at de ikke lærer !

 • bjørn

  okey jeg skal ta den frekke. til pass for dere at controldesign våpen kommer ut når dere missbruker dem.

 • phone home

  så mange mistet livet fordi noen sa hvor folk samlet seg på øret til skytteren.
  norge fant om mobiltelefonen, og siden 1977 har noen forsket på hvordan man ringer uten mottager.

 • phone home

  alle får kjøpe radar bare man har penger nok. verdens beste radar.

 • secret-ish

  jeg håper jeg får slag snart. så jeg slipper å kvalifisere meg for folk som torturerer meg og sperrer meg inne på bakgrunn av torturen som jeg ufrivillig mottar. så slipper jeg også slibrige folk med mye innsyn som tvinger meg til å etterforske saker jeg ikke har peiling på.

  venter på kula fra nærmeste nabo.

 • secret-ish

  dagens: folk tar alltid imot gaven, selv om den ikke er til deg.
  og det er mye lettere å spytte på folk som er utenfor gjengen, når man er inne i gjengen selv. den siste skjønner jeg bare ikke.
  jeg spytter utelukkende på folk jeg ikke liker, aldri på folk som jeg får beskjed om å spytte på.